Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok neprišiel do relácie Markízy Na telo, aj keď to podľa moderátora Michala Kovačiča „viacnásobne potvrdil“. Nakoniec však svoju účasť zrušil.

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok, uviedol minister vnútra Gerald Darmanin.

Atentát na Roberta Fica – aktuálny súhrn:

  • premiér je mimo ohrozenia života, jeho stav je však stále vážny a rekonvalescencia si vyžiada dlhý čas, oznámila nemocnica
  • Pellegrini povedal, že okrúhly stôl s predsedami strán zrejme nebude; Čaputová vraví, že šanca na schôdzku stále existuje
  • k schôdzke sa vyhýbavo stavali Smer aj SNS, situáciu zhoršila aj požiadavka Matovičovho hnutia na odchod Šutaja Eštoka
  • Danko v diskusii na TA3 útočil na opozíciu aj médiápovedal, že momentálne nie je priestor na gestá zmiernenia
  • šéf SNS avizoval, že už zajtra by mala byť koaličná rada a porada k mediálnym zákonom a v utorok zasadnutie parlamentu
  • Kaliňák, Šutaj Eštok, Solák, P. Gašpar a T. Gašpar ohlásili na 16.00 tlačovku na úrade vlády k bezpečnostnej situácii

SaS považuje za chybu, ak príde k zrušeniu utorňajšieho okrúhleho stola lídrov koalície a opozície u prezidentky. „Pokiaľ nezačneme spolu vecne a slušne komunikovať, nikdy sa nevymaníme zo špirály nenávisti,“ povedal predseda strany Branislav Gröhling.

V Maďarsku zomreli pri nehode lode na Dunaji dvaja ľudia, ďalších päť je nezvestných. K nehode došlo severne od Budapešti.

Zuzana Čaputová uviedla, že považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú. „Je prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii je však najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Menej dôležité je, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste,“ povedala.

Pri ruskom bombardovaní Charkivskej oblasti zahynuli najmenej 4 ľudia o ďalších 8 utrpelo zranenia, uviedol guvernér Oleh Synehubov. Rusi podľa neho zaútočili na rekreačnú oblasť. Dvoch mŕtvych a dvoch zranených hlási Chersonská oblasť.

Andrej Danko útočí na médiá. Predseda SNS, ktorý nazval novinárov prascami, tvrdí, že médiá rozdelili spoločnosť. „Chcete mená? Šimečka starší, Leško, Miro Kern a ďalší,“ menoval v relácii konkrétnych novinárov. Tvrdí, že Denník N zľahčuje situáciu.

V utorok zrejme bude zasadať parlament, povedal Andrej Danko. „Ak nám Kali (Robert Kaliňák) povie, že je premiér stabilizovaný, začneme v utorok Národnú radu,“ uviedol líder SNS s tým, že koalícia potrebuje meniť Slovensko a zákony.

Ukrajinské námorníctvo uviedlo, že zničilo mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily 266-M Kovrovec. Neuviedlo, kde ani za akých okolností sa to stalo. Tvrdenie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. (ukrajinska pravda)

Ruská mínolovka Kovrovec. Foto - Čiernomorská flotila

Andrej Danko povedal, že v pondelok by mala byť „nejaká forma“ koaličnej rady aj o fungovaní vlády a koalície. Zopakoval, že je rád, že novozvolený prezident Peter Pellegrini „cúvol od okrúhleho stola“ lídrov politických strán.

Návštevnosť hokejových MS v Prahe a Ostrave s veľkou pravdepodobnosťou vytvorí nový historický rekord. Počas šiestich sobotňajších zápasov prekonal celkový počet divákov, ktorí doteraz naživo sledovali turnaj, hranicu 500-tisíc.

Nech je Šimečka rád, že som mu nedal facku, kričí šéf SNS Andrej Danko v TA3. Reagoval tak na otázku moderátora Richarda Dírera k tomu, že Romana Tabák z SNS narušila tlačovku predsedu PS Michala Šimečku po atentáte na Roberta Fica.

Jürgen Klopp sa dnes po takmer deviatich rokoch rozlúči s Liverpoolom zápasom proti Wolverhamptonu. Nemecký tréner bol pre klub niečím osobitým, hoci on o sebe hovoril, že je ten „normálny“. Pri postrannej čiare emotívne reagoval, a aj keď sa hádal s rozhodcom, o pár minút na tlačovej konferencii vtipkoval, píše Lukáš Vráblik.

Medveď sa pokúšal dostať do kurína so sliepkami v katastri obce Kľačno pri Prievidzi. Medveď podľa polície kurín poškodil, sliepkam ani osobám však neublížil.

Juraj Slafkovský musí prestať hrať sebecky, vraví v podcaste Bugan a Šášky z MS reportér Denníka N Štefan Bugan. Spolu s druhým reportérom Michalom Šáškym priamo z Ostravy analyzujú zápas proti Francúzsku aj slovenské šance na štvrťfinále.

Hovoriť o osamelom vlkovi je predčasné, vyhlásil Andrej Danko o atentátnikovi na Fica Jurajovi C. Ako o osamelom vlkovi o ňom hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. „Na tri kliky viete zistiť, či ho niekto platil,“ povedal Danko v TA3.

Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov strán nebude, a poďakoval sa Petrovi Pellegrinimu, že ustúpil z tejto iniciatívy. Povedal, že momentálne nie je priestor na gestá zmiernenia a že už v pondelok by mala byť porada k mediálnym zákonom.

Robert Kaliňák povedal, že Robert Fico mu dal inštrukcie ohľadne ďalších krokov vlády. Teraz mu chcú dopriať pokoj na rekonvalescenciu. Dodal, že kroky, ktoré by mali upokojiť situáciu, budú predstavovať postupne.

Robert Kaliňák povedal, že schôdzka lídrov strán po atentáte bol dobrý nápad. „Asi potrebujeme trochu viac času a v tomto duchu som včera hovoril s pani prezidentkou,“ uviedol. Minister obrany povedal, že „jedna zo strán“ nepochopila a pustila sa do politického boja.

Premiér Robert Fico je mimo ohrozenia života. Jeho stav je však stále vážny a rekonvalescencia si vyžiada dlhý čas, oznámil námestník nemocnice v Banskej Bystrici Milan Urbáni. „To najhoršie, čoho sme sa obávali, pre túto chvíľu pominulo,“ povedal Robert Kaliňák.

Dnes sa desiatykrát v histórii rozhodne o víťazovi Premier League až v poslednom kole. Šéf ligy však nejde do Manchestru, hoci City má k titulu bližšie, ale na Arsenal. Nad City stále visí obvinenie ligy z porušenia 115 finančných pravidiel.

Danglár: Neistota

NAKA obvinila ďalšie tri osoby za príspevky na sociálnej sieti, v ktorých schvaľovali atentát na Fica. Polícia všetkých zadržala. Už včera NAKA informovala o obvinení človeka, ktorý sa na internete vyhrážal ministrovi vnútra a dvom poslancom.

Okrúhly stôl s predsedami strán zrejme nebude, uviedol Peter Pellegrini. „Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii,“ vraví novozvolený prezident. Vyhýbavo sa k účasti na stretnutí stavali Smer aj SNS.

Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini odchádzajú po vyhlásení k atentátu na Roberta Fica. Foto - TASR

Aj ja som ochranke spôsoboval ťažké chvíle, vraví bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý v rozhovore opisuje, aké je byť už desať rokov chránenou osobou. Hovorí o tom, čo by chránená osoba nemala ochranke nikdy urobiť, ako ju vníma on a či chodil spontánne k nepreverenému davu ako premiér Robert Fico.

O 16.00 bude na úrade vlády tlačovka na tému bezpečnostná situácia na Slovensku. Informovať na nej budú ministri Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok, policajný prezident Ľubomír Solák, námestník riaditeľa SIS Pavol Gašpar a šéf brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar. Okolo 11. hodiny by mal Kaliňák informovať o stave Roberta Fica.

Pri izraelskom nálete na dom v utečeneckom tábore Nusajrát v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla palestínska nemocnica al-Aksá. Medzi zranenými je viacero detí. Izraelská armáda uviedla, že tvrdenia preveruje. (afp, tasr)

Tento Slovák by mal byť slávny ako Harry Houdini, hovorí britský autor knihy o Rudolfovi Vrbovi. Jonathan Freedland v rozhovore vraví, prečo ho už v mladosti nadchol príbeh výnimočného hrdinu s geniálnou pamäťou, ktorý s Alfredom Wetzlerom ušiel z Auschwitzu, aby svetu podali správu o masovom vraždení Židov.

Britský novinár a spisovateľ Jonathan Freedland. Foto - archív J. F. a Ikar

Šesť ukrajinských dronov zasiahlo rafinériu v ruskom Slaviansku na Kubani, oznámil šéf okresu. Rafinéria prerušila prevádzku. Rusi pôvodne tvrdili, že stroje nespôsobili žiadny požiar, zábery na sociálnych sieťach však ukázali výbuch v rafinérii.

Skupina Ľahká Múza je na scéne už 40 rokov, začínala v Československu a podarilo sa jej vybudovať si publikum v zahraničí. Speváčka Gudrun v rozhovore vysvetľuje, prečo napriek zahraničnému úspechu zostala na Slovensku, v čom ju priťahuje slovenčina ako výrazový prostriedok a ako spevom nadväzuje na tradíciu ľudových trávnic.

Poloniny tak skoro na úrovni Slovenského raja či Tatier nebudú, ale turistický ruch sa tam rozvíja, vraví v rozhovore Eva Kocanová. Keď sa vrátila zo Španielska, začala v Poloninách organizovať zážitkové podujatie. Svoj koncept postavila na tom, že miestni remeselníci a aktívni ľudia vytvárajú program pre turistov a tí im za to priamo platia.

Eva Kocanová. Foto N - Peter Lázár

Študijný pavilón v nemeckom Braunschweigu získal tento rok cenu za najlepšiu európsku architektúru Mies van der Rohe Award. Budova podľa architektov nemá lepšie a horšie miesta, v prípade potreby sa dá demontovať a postaviť inde.

Foto – Iwan Baan

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkivskej oblasti. Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v Charkive vyšetruje ako vojnový zločin. Pri nálete utrpelo zranenia najmenej šesť ľudí vrátane 8-ročného dieťaťa a dvoch tínedžerov vo veku 13 a 16 rokov.

Libor Hudáček má 31 reprezentačných gólov, čím prekonal Mariána Gáboríka a z pohľadu gólov na svetovom šampionáte aj Pavla Demitru. „Bol lajdáčik,“ spomína na jeho začiatky Ľubomír Vaic. „Dozrel v Třinci,“ dopĺňa Michal Handzuš.

Za ostatných 50 rokov vakcíny zachránili na celom svete okolo 154 miliónov životov, najmä detí. Najväčší prínos malo očkovanie proti osýpkam. „Očkovanie je najúčinnejší nástroj primárnej prevencie, lebo zabraňujeme vzniku ochorenia,“ vraví epidemiologička.

Ranných 5 minút: Kaliňák má inštrukcie od Fica, vystupuje ako líder | Atentátnik ide do väzby | Hokejisti zdolali Francúzsko

Ukrajinský boxer Olexandr Usyk sa stal absolútnym šampiónom ťažkej váhy. V saudskoarabskom Rijáde zdolal Brita Tysona Furyho po 12 kolách na body a zjednotil opasky všetkých štyroch organizácií. Obaja boxeri boli doteraz nezdolaní. (bbc)

Hokejisti Edmontonu si v 2. kole play-off NHL s Vancouverom vynútili rozhodujúci siedmy zápas. V noci vyhrali doma 5:1 a sériu vyrovnali na 3:3. O postupujúcom sa rozhodne v noci na utorok, úspešnejší tím sa v konferenčnom finále stretne s Dallasom.

Predpoveď počasia: Denná teplota 19 až 26 stupňov. Polooblačno až oblačno, prechodne až zamračené. Na viacerých miestach dážď, prehánky, ojedinele búrky. (shmú)

V Izraeli demonštranti opäť protestovali proti Benjaminovi Netanjahuovi a požadovali návrat rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. V zajatí zrejme zostáva okolo 130 rukojemníkov, najmenej 30 z nich však už podľa dostupných informácií nie je nažive.

Ukrajina uviedla, že v noci zostrelila všetkých 37 ruských útočných dronov. Útoky zaznamenali nad Kyjivskou, Odeskou, Mykolajivskou, Sumskou, Vinnyckou, Žytomyrskou, Čerkaskou a Chersonskou oblasťou. (ukrajinska pravda, tasr)

Väčšina zahraničných spoločností pokračuje v podnikaní v Rusku napriek sankciám a silnému politickému tlaku. Od invázie na Ukrajinu sa z Ruska úplne stiahlo len 9,5 % zahraničných firiem. Zhruba tretina obmedzila aktivity v Rusku.

Atentátnika na Fica nemožno ideologicky zaškatuľkovať, je ako Dr. Jekyll a Mr. Hyde, vraví v rozhovore expert na krajnú pravicu Tomáš Nociar. V bežnej populácii je podľa neho „jasný liberál“ alebo „čistý konzervatívec“ skôr výnimkou.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Očakávané udalosti:

  • sledujeme zdravotný stav premiéra Fica po atentáte
  • slovenskí hokejisti hrajú na MS s Lotyšskom (20.20)
  • v Premier League sa v poslednom kole rozhodne o titule

33-ročný Libor Hudáček dozrel, veľa sa pýta Craiga Ramsayho a jeho slová pripomínajú sebareflexiu. „Je brilantný. Hrá naplno, a to vo všetkých troch zónach. Je zjavné, že je vynikajúci v ofenzíve, no zároveň bekčekuje ako šialený,“ povedal Ramsay.

300 slov z MS: Martin Nečas počas dvoch dní ukázal, ako veľmi chce hrať za českú reprezentáciu. V piatok do rána nášho času hral zápas za Carolinu v NHL, v sobotu večer už nastúpil za národný tím v Prahe. Na šampionát prišiel napriek tomu, že nemá novú zmluvu.

Juraj Slafkovský chce hlavou pretlačiť múr, hovorí po výhre nad Francúzmi Ján Pleva. „Vidieť obrovský progres v jeho hre, je rýchlejší, silnejší s pukom. Stráca však strašne veľa pukov už v strednom pásme. Musí zjednodušiť svoju hru a ono to príde,“ myslí si.

Zľava Pavol Gašpar a Ján Pleva. Foto – N a archív J. P.

Severozápad Indie sužujú extrémne horúčavy, v hlavnom meste Naí Dillí namerali 47,1 stupňa. Meteorológovia varovali ľudí vo viacerých regiónoch, aby nevychádzali z domov. V krajine momentálne prebiehajú šesťtýždňové parlamentné voľby.

Českí hokejisti zdolali Veľkú Britániu 4:1 v skupine A na MS v hokeji v Prahe. S 15 bodmi sa dostali na 1. miesto v tabuľke. Majú však odohraných 6 zápasov, kým súperi majú iba po 5. Domáci nastúpili už aj s Martinom Nečasom z NHL.