Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Národný bezpečnostný úrad odsúdil ruské kybernetické útoky proti Nemecku a Česka a označil ich za zásadnú hrozbu pre národnú bezpečnosť. „Slovensko aj naši európski partneri budú preto ďalej prijímať opatrenia na zvyšovanie nielen národnej, ale aj spoločnej európskej odolnosti voči hrozbám v kyberpriestore,“ dodal.

Americká ekonomika vytvorila v apríli omnoho menej pracovných miest, než sa čakalo. Miera nezamestnanosti sa zvýšila o desatinu percentného bodu na 3,9 percenta.

Martin M. Šimečka príde v pondelok do Modry diskutovať o novej knihe Život na tekutých pieskoch. S moderátorom Miroslavom Lysým prejdú od spomienok na minulosť, ktorá tvarovali našu spoločnosť, až po súčasné voľby. Lístky sa dajú kúpiť online alebo na mieste.

Vývoj bojov (799. deň): Už je isté, že Rusi používajú zakázané chemické zbrane. Na ukrajinských obrancov zhadzujú chemikáliu, ktorou v roku 1917 zabíjali vojakov na fronte a dnes sa používa na pôdnych škodcov.

Európska komisia varovala tri čínske automobilky, že neposkytli dosť dát na vyšetrenie čínskych subvencií, píše Reuters s odvolaním na zdroje. Čínskym výrobcom by tak mohli hroziť vyššie clá, než keby informácie poskytli.

Zamestnanci RTVS v otvorenom liste žiadajú poslancov, aby nepodporili návrh na zrušenie RTVS. „Návrh zákona o STVR vzbudzuje obavy nielen o budúcnosť objektívneho spravodajstva, ale aj o celkovú dôveryhodnosť a postavenie verejnoprávnej inštitúcie na Slovensku,“ píše koordinačný výbor.

Svetové médiá špekulujú, že Medzinárodný trestný súd pripravuje zatykače proti čelným izraelským predstaviteľom za štýl vedenia vojny v Gaze. Podľa izraelských zdrojov sa USA diplomaticky tomuto kroku snažili zabrániť a Benjamin Netanjahu telefonicky „non-stop” loboval u ľudí Joea Bidena.

V Španielsku sa začalo obchodovať s akciami kozmetickej firmy Puig. Na začiatku obchodovania sa spevnili, potom však väčšinu ziskov odovzdali. Primárna verejná ponuka tohto podniku bola najväčšia v Španielsku za poslednú takmer dekádu.

Minister dopravy Jozef Ráž tvrdí, že tunel Karpaty pri Bratislave by sa mohol začať stavať v tomto volebnom období. Podmienkou by bolo, aby ho štát zaradil medzi strategické investície. V minulosti sa spomínali neskoršie termíny, podľa vlaňajšej analýzy ÚHP nie je jasné, kedy a ako tunel treba raziť.

Európska smernica prinesie niektoré výdobytky Istanbulského dohovoru. Definíciu znásilnenia na základe súhlasu na účely stíhania sa europarlamentu do smernice dostať nepodarilo, krajiny však budú musieť viesť osvetové kampane, ktoré už s touto definíciou pracujú. (euractiv)

Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp uviedol, že jeho spor s Mohamedom Salahom je úplne vyriešený. „Nie je žiadny problém. Keby sme sa nepoznali tak dlho, neviem, ako by sme to riešili, ale poznáme sa tak dlho a rešpektujeme sa až príliš, že to naozaj nie je nič vážne.“

Ocenenie Fénix – kultúrna pamiatka roka získali obnova vodojemu v Bernolákove, kaštieľ vo Voderadoch aj organ v Kostole sv. Michala archanjela vo Vaďovciach. Súťaž každoročne vyhlasuje ministerstvo kultúry spolu s Nadáciou SPP.

Policajti zatiaľ nenašli žiadne výbušniny po tom, ako ráno dostali vyhrážky desiatky bratislavských škôl. Podľa detskej psychologičky Silvie Pokusovej rodičia nič nepokazia, ak si večer vypočujú, ako ich deti vnímajú prerušenie vyučovania, prípadne sa ich na to sami spýtajú.

Prípad vraždy Jána Kuciaka prevezmú prokurátori Vladimír Kuruc a Peter Kysel, bývalí zástupcovia Daniela Lipšica zo zrušenej špeciálnej prokuratúry. Nedávno tiež podpísali kritický list pre Maroša Žilinku. Informujú o tom Aktuality.

Vyjadrenia členov Rady RTVS sú zjavne v politický prospech vládnej moci, tvrdí v komentári Marián Balázs. „Gallove a Chudíkove spôsoby pripomínajú normalizačné kádrovanie a snahu ovplyvňovať dramaturgiu RTVS.“

Tomáš Drucker nechcel komentovať Lukáša Machalu, ktorý pochyboval o tom, či je Zem guľatá. „Nenachádzam kúsok racionálneho dôvodu, prečo by som mal diskutovať o tom, či je Zem guľatá,“ povedal minister školstva. Aj podľa neho v televíznych diskusiách môžu dostávať priestor aj ľudia s odlišnými názormi, pokiaľ nepopierajú základné práva a ľudské slobody.

Putinovi peniaze nedôjdu, je presvedčený ruský ekonóm Vladislav Inozemcev. V rozhovore opisuje, ako dlho bude Putin schopný financovať vojnu, kde sú slabiny ruskej ekonomiky a prečo je dôležitejšie poskytovať pomoc ukrajinskému frontu než sa snažiť oslabiť ruskú ekonomiku.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu povedal, že tento rok na Ukrajine dobyli už 547 štvorcových kilometrov. Tvrdí tiež, že ukrajinské jednotky ustupujú po celej dĺžke frontu.

Odlišný prístup centrálnych bánk v USA a eurozóne by mohol spôsobiť euru problémy, varoval ekonóm Daniel Lacalle. Ak začne ECB v júni znižovať úroky a americký Fed nie, euro sa zrejme oslabí a predraží to dovoz do eurozóny.

Robert Fico sa zúčastní júnovej mierovej konferencie vo Švajčiarsku, ktorú Rusko odmieta. Oznámil to štátny tajomník rezortu zahraničia Marek Eštok, ktorý prijal pozvanie. Ukrajina podľa neho potrebuje nepretržitú podporu a pomoc medzinárodného spoločenstva, preto vyzdvihol usporiadanie konferencie.

NATO aj EÚ odsúdili ruské kyberútoky na Česko a Nemecko. Zodpovedná je skupina APT28, napojená na rozviedku GRU, ktorá v minulosti cielila aj na inštitúcie a firmy v ďalších členských krajinách vrátane Slovenska.

Putin plánuje 15. a 16. mája navštíviť Čínu, kde sa stretne so Si Ťin-pchingom, píše Bloomberg. Pôjde o jeho prvú cestu v novom funkčnom období, do ktorého bol zvolený v marci.

Protimonopolný úrad schválil rakúskej sieti OMV prebratie 26 čerpacích staníc Benzinolu. Ďalšiu pumpu Benzinolu v Krásne nad Kysucou však bude musieť predať, v tomto kysuckom meste podľa úradu konkurencia nie je dostatočná.

Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu Angela Nikolajeva, ktorý na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu a mobilizácii zapálil sídlo odvodovej komisie alebo nakreslil prečiarknuté písmená Z na vlajky na hroboch vojakov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil za „priamu eskaláciu napätia“ slová šéfa britskej diplomacie Davida Camerona, že Londýnu neprekáža, ak Ukrajina použije britské zbrane na ruskom území.

Výrobcovia olivového oleja čelia jednému z najzložitejších období v histórii, uviedla fima Deoleo, ktorá je najväčším producentom. Na vine je zmena klímy, prudký rast cien, vysoké úroky aj inflácia.

Futbalový Slovan Bratislava rozviazal zmluvu s Gersonom Rodriguesom, ktorý v zime prišiel na ročné hosťovanie s opciou z Dinama Kyjev. Za klub nehral, odkedy sa nevrátil načas zo zrazu luxemburskej reprezentácie, počas ktorého ho miestny súd uznal za vinného z domáceho násilia a z ďalších násilných činov.

Nemecko si pre kyberútoky predvolalo ruského veľvyslanca. Ministerstvo vnútra oznámilo, že útoky viedli nielen proti vládnej strane SPD, ale aj proti firmám v oblasti logistiky, zbrojenia, letectva a výpočtovej techniky.

Panama zažíva už tretí najsuchší rok za sebou v 150-ročnej histórii meraní. Podľa vedcov je dôvodom prevažne meteorologický fenomén El Niño. Nedostatok zrážok má vplyv aj na medzinárodný obchod, pretože málo vody v Panamskom prieplave obmedzuje dopravu. Je vybudovaný tak, že potrebuje sladkú vodu.

Ústavný súd sa zastal muža, ktorý vrátil autobazáru auto po prvej jazde vzhľadom na jeho katastrofálny stav. Zálohu vo výške 500 eur mu bazár nevrátil, v zmysle zmluvy ju považoval za zmluvnú pokutu. Okres aj kraj žalobu o vrátenie zálohy zamietli.

Slovensko je pripravené diskutovať o celoeurópskych mobilných operátoroch. Únia zvažuje radikálnu reformu telekomunikačného trhu, ktorá by umožnila operátorom narásť, zvýšiť marže a viac investovať do infraštruktúry. (euractiv)

Európska komisia predlžuje výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu do konca tohto roka. Krok nasleduje po mesiacoch protestov farmárov z dôvodu zníženia príjmov a obáv z ukrajinského dovozu.

Zuzana Čaputová prevzala do úschovy svojej kancelárie vysoké české štátne vyznamenanie, ktoré vlani udelil Petr Pavel Milanovi Rastislavovi Štefánikovi in memoriam. Ocenenie prezidentke odovzdal jeho prasynovec Peter Kaňka. Slávnostnú akciu usporiadali pri príležitosti 105. výročia smrti Štefánika.

Prezidentka Čaputová prijala prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku. Foto - tasr

Péter Magyar sa za pár týždňov stal z neznámeho exmanžela bývalej ministerky novou hviezdou maďarskej opozície. Napunk navštívil jeho mítingy, ktoré lákajú veľké počty ľudí aj vo vidieckych baštách Orbánovho Fideszu.

Péter Magyar. Foto - András Á. Cséfalvay

Čína vypustila do vesmíru sondu Čchang-e 6, ktorá sa ako vôbec prvá pokúsi získať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca a prepraviť ich na Zem.

Hiking basecamp: Cez víkend sa vyberte na atraktívnu Martalúzku neďaleko Kráľovej hole, najvyšší vrchol Pienin alebo na Vápeč v sviežich jarných farbách. Deti môžete vziať do malokarpatského Plaveckého krasu a na bicykli prejsť severnú časť Ponitria.

Vylievaním použitého oleja do drezu si môžete upchať potrubie. „Aj pár kvapiek oleja môže znečistiť stovky litrov vody,“ vysvetľuje Zuzana Balková z OLO. (čierna labuť)

Dostať sa do Anglicka je od brexitu ťažšie, nevýhodou Česka je koruna, Nemecko a Rakúsko majú okrem eura aj vysoké platy. Denník E zostavil prehľad podmienok a pravidiel, ktorým sa musia prispôsobiť Slováci v štyroch najvyhľadávanejších krajinách.

V Petržalke sa po výhražných mailoch na školách situácia vracia do normálu a vyučovanie pokračuje. V Starom Meste však učitelia vyzývajú rodičov, aby si deti prišli vyzdvihnúť. Priestory škôl medzitým prehľadáva polícia.

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zabila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý prišiel cez Litvu do Ruska páchať „teroristické útoky“ na vojenské a energetické zariadenia v Moskovskej a Leningradskej oblasti.

Nezamestnanosť v eurozóne v marci opäť zostala na 6,5 %, v celej EÚ sa znížila na šesť percent z 6,1 % v predchádzajúcich mesiacoch. Dvojciferný podiel ľudí bez práce mali Grécko a Španielsko. Na Slovensku klesol na 5,4 %. (eurostat)

Rusko predpokladá, že do roku 2030 sa zbaví závislosti od dovozu lítia a ďalších vzácnych nerastov. Lítium sa používa napríklad v jadrovej energetike či v batériách do elektromobilov, v Rusku sa zatiaľ neťaží.

Izraelská vláda oznámila úmrtie ďalšieho z rukojemníkov, ktorých Hamas zadržiava v Pásme Gazy. Telo Drora Ora sa ešte stále nachádza v Gaze. Pri útoku zo 7. októbra Hamas zavraždil aj jeho manželku, ich dve deti militanti prepustili v novembri. (tasr, times of israel)

Svetové ceny potravín v apríli pokračovali v raste, ďalej sa zdražovalo mäso a mierne aj rastlinné oleje či obilniny. Zlacnel cukor a mliečne výrobky.

Londýnu neprekáža, ak Ukrajina použije britské zbrane na ruskom území, povedal minister zahraničia David Cameron. Je podľa neho na rozhodnutí Kyjiva, či tak urobí.

Maďarsko zvýši výdavky na obranu, ak vojna na Ukrajine bude pokračovať aj na budúci rok, povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Vlani Maďarsko vydalo na obranu vyše 2,4 percenta, teda viac ako dve percentá stanovené dohodou štátov NATO.

Viaceré chovateľské zväzy sa postavili za ministra Richarda Takáča, ktorého rezort mešká s priamymi platbami. Tvrdia, že všetko je spôsobené stavom, v akom terajšie vedenie našlo agrorezort. Komplikované vyplácanie však je aj dôsledkom kauzy Dobytkár.

Polícia pripravila kampaň s názvom „Buď na bicykli cyklista, nie egoista“. Tvrdí, že reaguje na prípad „surovej“ nehody, keď cyklista nedávno narazil na pešej zóne v Trnave do dievčaťa. Len vlani zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. „Bohužiaľ, mnoho z cyklistov sa správa tak, ako keby boli na ceste iba oni,“ tvrdí polícia.

Polícia pri protiizraelských protestoch na amerických univerzitách zatkla za dva týždne vyše dvetisíc ľudí. Na viacerých školách sa študenti s vedením dokázali dohodnúť na svojej hlavnej požiadavke, ktorou je ukončenie spolupráce s firmami napojenými na Izrael.

Irán prepustil posádku lode plaviacej sa pod portugalskou vlajkou, ktorú zadržal 13. apríla v Ománskom zálive. Samotné pravidlo spájané s Izraelom má naďalej pod kontrolou.